Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunchseminarium: Den parallella verkligheten

– Om att använda ljud i platsspecifikt berättande

Fredagen den 28 februari 2020
Kl. 12:15-13:00
Plats: Hörsal C121, LUX (Helgonavägen 3, Lund)
Vid föranmälan bjuds det på en enklare lunchmacka


I iPhone-appen Guidly har Fredrik Pålsson och Umami Produktion producerat både dokumentära och fiktiva ljudberättelser, som upplevs på plats och styrs med GPS: från ljudvandringarna om Victoria Benedictssons liv och död i Hörby och Köpenhamn, till PAX-vandringen i Mariefred som bygger på Ingela Korsells och Åsa Larssons uppmärksammade barnboksserie. Det här platsspecifika berättandet utgår från konkreta platser, men befolkar dem med personer, händelser och monster som kan vara antingen fiktiva eller historiska. Upplevelsen bygger på att besökaren förmår föreställa sig en parallell verklighet – och ljudet är ett kraftfullt verktyg för att göra det möjligt. I det här lunchseminariet berättar Fredrik Pålsson både om svårigheter han stött på, och möjligheter han upptäckt, med att skapa platsspecifika berättelser med hjälp av ljud.  

Den parallella verkligheten

Fredrik Pålsson

Fredrik Pålsson
Fredrik Pålssonär grundare av ljudarkitektbolaget Umami Produktion, samt innehållschef på Hi-Story som producerar appar för platsspecifikt berättande.
Han producerar också program för Sveriges Radio och har magisterutbildningar inom kulturvetenskap från både Stockholms universitet, Lunds universitet samt New York University.