Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Chmury / Clouds / Moln

PREMIÄR 29 september 2023

Marta Forsbergs verk ”Chmury / Clouds / Moln” för Ljudbänken är ett försök att gestalta ett rum av medfött mellanförskap. Att växa upp med två olika kulturer fast i ett samhälle, förmågan att kunna kamouflera sig och uppträda i olika rum – ”przestają być te, zaczynają być inne” / ”upphör att vara dem, börjar att vara annorlunda”. ”Chmury / Clouds / Moln” är en kärleksförklaring till mellanförskapet, ett tillstånd på samma gång rastlöst och utestängt, befriande och himmelsvitt.

Porträttbild av Marta Forsberg. Foto.
foto: Tomasz Forsberg

”Chmury / Clouds / Moln” handlar om mellanförskap. Om att tala olika språk, bära nycklar till olika rum. I mitt fall har jag tre språk:
 • Det svenska språket, det första språket.
 • Det polska språket, en dyrbar skatt (som jag skämdes för som barn).
 • Det engelska språket, kärlekens språk.
Känsloladdade nycklar, som ligger djupt nere i mina fickor. Nycklar som förändras, som jag kramar olika hårt i olika tider. Som jag försökt förneka, bygga upp, älska och förstå.
Det handlar om hur andra ser på mig när jag talar polska, hur annorlunda dom ser på mig när jag byter till svenska. Skifta mellan att vara främling eller jämlike. Språken studsar som bollar inuti mitt huvud, de blandas och fyller i varandra, i ständig förändring.

Verket är ett kollage bestående av texter av poeterna och författarna Wisława Szymborska, Virginia Woolf och Karin Boye. Texterna har det gemensamt att de på olika sätt skildrar moln, himmel och stjärnor.

Beställningsverk för Audiorama c/o Tensta (2018).


Marta Forsberg är tonsättare, ljudkonstnär och musiker inom installationskonst och elektronisk musik. Under de senaste åren har hennes arbete kretsat kring utforskande av rumslighet och intimitet i musik och framförande. Det handlar om att skapa trygga rum för sig själv, men också för andra. 


https://martaforsberg.com/